„Un pas spre viitor”

Aplicații internet/intranet

Folosim această soluţie la sistemele informatice mari şi eterogene cu multe produse program diferite, de exemplu la Primăria municipiului Miercurea Ciuc. Programele diferite şi bazele de date eterogene sunt organizate într-o structură unitară cu ajutorul tehnologiilor bazate pe internet. Diferitele pachete de programe comunică între ele şi partajează datele comune cu ajutorul unei suprafeţe WEB unitare. Tot cu ajutorul acestei suprafeţe pot comunica cu sisteme externe pentru schimb de date.
Aplicațiile din această categorie sunt concepute pentru a se rula într-un mediu distribuit teritorial. Legăturile dintre nodurile rețelei sunt realizate cu ajutorul Internetului. În acest mediu prioritatea numărul unu reprezintă confidențialitatea datelor și a comunicațiilor.

Aplicațiile elaborate de firma C-soft SRL care se bazează pe conceptul internet/intranet sunt de două feluri:

Aplicații bazate pe browser

În această categorie intră paginile complexe WEB și aplicațiile de client slab. Pentru a asigura confidențialitatea datelor dacă este necesar apelăm la SSL care criptează toate comunicațiile. Dacă este vorba de pagini web care nu sunt criptate după preluarea datelor de la browser apelăm la biblioteci testate de funcții care înlătură tentativele de spargere a paginilor bazate pe XSS (Cross-site scripting) adică tentativa de deturnare a legăturii către pagini infectate cu virusuri și SQL Injection adică tentativa de extragere a datelor confidențiale din bazele de date.

Aplicații cu client gras

sunt aplicațiile unde numai datele sunt stocate pe server iar prelucrarea se face pe calculatorul client. În aceste cazuri apelăm la soluția cu VPN adică o legătură privată cu serverul de date  peste legătura internet. La aceste aplicații confidențialitatea datelor este asigurată de legătura VPN. Provocarea este reducerea fluxului de date pe legătura VPN, fiind că această legătură este mai lentă. Aceasta se realizează prin optimizarea interogărilor bazei de date și stocarea corespunzătoare a datelor astfel încât să se minimizeze afluxul de date către stația de lucru.

Toate aceste metode sunt testate și le folosim de mult timp. Aplicațiile intranet/internet reprezintă cea mai mare parte a proiectelor realizate de noi în ultimul timp.