„Egy lépés a jövő felé”

Internet/intranet alapú alkalmazások

Ezeket az alkalmazásokat azoknál a nagy heterogén informatikai rendszereknél használjuk ahol sok különböző program fut és kell együttműködjön. Ilyen a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal informatikai rendszere. A különböző programok és heterogén adatbázisok az internetes technológia segítségével egységes rendszerben működhetnek. A különböző programcsomagok egy egységes webes felületen kommunikálnak egymással és osztják meg az adataikat. Szintén ezzel a technológiával történik az adatcsere a külső adatbázisokkal és programokkal is.
Az ebbe a kategóriába tartozó alkalmazások egy területileg osztott rendszerben kell működjenek. A rendszer csomópontjai között a kapcsolatot az Internet biztosítja. Ebben a környezetben a legfontosabb az adatok titkosságának és épségének a megőrzése.

A C-soft által fejlesztett alkalmazások két típusra oszthatók:

Böngészőben futó alkalmazások

Ebbe a csoportba tartoznak a web portálok és a vékony kliens alkalmazások. Az adatok titkosságának megőrzése érdekében szükséges az SSL használata, amelyik a teljes adatforgalmat titkosítja. Ha olyan portálokról van szó amelyek nem használják a titkosított kapcsolatot, az adatok átvétele után ezeket speciális függvénykönyvtárak segítségével megszűrjük, hogy eltávolítsuk az adatok azon részeit, amelyek egy esetleges betörési kísérlet rosszindulatú kódjait tartalmazzák. Itt elsősorban két betörési módszer: az XSS (Cross-site scripting), vagyis a kapcsolat eltérítése egy fertőzött oldalra, illetve az SQL Injection, vagyis illetéktelen hozzáférés az adatbázishoz, jelent veszélyt, így ezeket kell semlegesíteni.

Vastag kliens alkalmazások

Ebbe a csoportba azok az alkalmazások tartoznak, amelyek csak az adatokat tartják a szerveren, de a feldolgozás és a felhasználói felület a kliens gépen történik. Ezekben az esetekben a VPN technológiát használjuk, vagyis az Interneten keresztül egy titkosított csatornát nyitunk a két gép között. A feladat az, hogy lecsökkentsük az adatforgalmat ezen a csatornán, mivel az Interneten a sebesség jóval kisebb mint a helyi hálózatokon. Ezt az adatbázis lekérdezések optimalizálásával, illetve az adatok megfelelő tárolásával érjük el, azért, hogy az adatforgalom minél kisebb legyen a felhasználó gépe felé.

A fentebb leírt módszerek kipróbáltak és hosszú ideje használjuk őket. Az internet/intranet alkalmazások képezik, az utóbbi időben, munkáink döntő hányadát.